Jeroen’s CyclingHack december 2017

Jeroen’s CyclingHack december 2017

Beste fietsliefhebbers,

Ken je dat gemartel bij een kettingbreuk? Met ons clubweekend in Luxemburg had ik er een. Net op dat laatste klimmetje van het oude slot in Beaufort naar de jeugdherberg op de top. Ik zat in een net te groot verzet, veel te zwaar te trappen en toen …”knak” of “pfffffff” (het geluid is me niet bijgebleven).

Mijn benen gaan ineens als een malle in het rond, van stijging is nauwelijks meer sprake, eerder een daling. Met de zijkant van mijn fiets ging ik richting het asfalt. En terwijl ik die daling inzet, zag ik achter me een hopeloos stukje ketting, mijn ketting, als spaghetti op het asfalt liggen. De zwakste schakel had het begeven. Het resultaat van drie dagen mishandeling in modder en regen, afgewisseld met warm hogedruk water. Schraal van de klei en nog amper een druppie vet. Maar goed, het is niet een Walt Disney tekenfilm, waarbij een jammerend stukje ijzer zichzelf fluitend repareert.

Welke oplossing is er voorhanden tijdens een rit?

Natuurlijk had ik een kettingpons en een missing link bij me.  Ik had er dan ook veel zin in om het te repareren.  In mijn ooghoeken zag ik andere fietsers zich verbijten en denken: “GVDee, dat gaat een portie lang duren.” Totdat een kameradski ineens uit zijn gereedschapstasje een stukje ijzer haalde. Simpel gemaakt van een fietsenspaak. Een eenvoudig stukje ijzer van 10 cm. Op de bankschroef aan beide 3,5 cm zijde omhoog gebogen. Tadaa!! zo ziet het er ongeveer uit.

De sfeer sloeg om in verbazing, bewondering en euforie. De aanwezige fietsers maakten in gedachte hun verhaal, voor in een clubblaadje of aan de stamtafel.

Hoe nu te handelen?

Met zorg legde ik de ketting weer langs alle derailleurwieltjes, bladen en modder. De opschriften van de ketting aan de buitenzijde! Eenmaal de ketting bij elkaar haak ik het stukje ijzer tussen beide einden. Door de kracht van de derailleur bleef de ketting op spanning, maar kon ik alles doen om de ketting weer met elkaar te verenigingen. Onze break duurde te kort om ellendig te noemen. Doe je voordeel er mee! En mocht je nou geen spaak hebben, dan kan je ook schoenveter meenemen. Ik mag dan ook met trots vertellen dat de eerste 5 lezers van deze zin een lifehack veter krijgen.

Op naar het volgende weekend in Luxemburg, want jongens en meisjes, wat kan je daar lekker fietsen.

Groet van Jeroen

Read what people said about this article in the Comment section. ( 1 comments )

Something have in your mind, leave a reply