De vereniging

De vereniging

1981

Rijwiel Toerclub Hengelo is in 1981 ontstaan door een afscheiding van de Hengelose wielervereniging de Tubanters. Binnen de Tubanters ging de aandacht vooral uit naar het wedstrijdrennen en minder naar het toerfietsen. Reden genoeg voor 65 leden om een eigen toerclub op te richten.

Het allereerste bestuur bestond uit voorzitter Bertus van der Sijde, secretaris Bertus Bittink, penningmeester Frits Hoog-Antink, toercoördinator Henk Nijland en Henk Wevers, die verantwoordelijk was voor algemene zaken.

Hoofdsponsor

In 2010 werd het blauw met geel ingeruild voor het groen en zwart van Slangenbeek Tweewielers. Deze fietsenzaak wordt gerund door de clubleden Lex Pfeiffer en Ronny Wilms en de samenwerking is in juli 2017 verlengd tot 31 december 2020.

Toertochten en clubactiviteiten

De vereniging ging van start met 2 toertochten en enkele jaren later kwam daar een veldtoertocht bij. In de beginperiode werd er zelfs een club dag in Tecklenburg (D) georganiseerd. Door de jaren heen is het ledenbestand flink gegroeid en werden er steeds meer georganiseerd. Op dit moment schommelt het ledenaantal van RTC Hengelo rond de 300 leden, waarvan bijna 20% vrouw.

Inmiddels staan er jaarlijks 4 vrije toertochten op het programma, waaronder twee ATB/veldtoertochten. Naast de toertochten worden er door het jaar heen veel verschillende activiteiten voor clubleden georganiseerd. Dit varieert van thema-avonden met bekende wielrenners/ploegleiders tot een technische sleutelavond bij de hoofdsponsor, verschillende clubritten en een fietsweekend in het buitenland, waaronder bijvoorbeeld Winterberg (Duitsland) en Vianden (Luxemburg).

Lange tijd had RTC Hengelo geen clubgebouw en werden activiteiten op verschillende locaties in Hengelo georganiseerd. Het Twentebad werd in die tijd gebruikt als start- en finishlocatie van onze toertochten. Eind 2013 is er echter een overeenkomst met sportvereniging BWO gesloten voor het gebruik van hun kantine, kleedkamers en overige faciliteiten. Sinds dat jaar heeft RTC Hengelo eindelijk een ‘eigen’ stek.

Mountainbike

In eerste instantie werd er door leden alleen op eigen initiatief tijdens het winterseizoen op de mountainbike gereden. In 2014 is er echter ook een MTB-afdeling van start gegaan. Deze trainingen konden vanaf het begin op veel enthousiasme rekenen van zowel bestaande als nieuwe leden.

Fietsvrouwen

Het aantal vrouwelijke leden is de laatste jaren flink toegenomen en ligt op een kleine 20%. In 2016 is er een speciale trainingsavond voor de RTC-fietsvrouwen in het leven geroepen met vrouwelijke wegkapiteins.