Leiding
Elke groep heeft een leider, de wegkapitein. Hij/zij bepaalt de route (of delegeert dit), geeft tijdig en duidelijk de richting aan (aan de voorste rijders) en draagt zorg voor het bijeenhouden van de groep. Bij een grote groep fietsers kan hij/zij iemand aanwijzen om in de staart van de groep te fietsen.
De wegkapitein of instructeur is de aangewezen persoon om corrigerend op te treden bij ongewenst gedrag (conflicten worden gemeld aan het bestuur (secretaris en/of hoofd trainingscommissie).
Veiligheid
Veiligheid en duidelijkheid vinden we erg belangrijk. We verzoeken je je ICE-gegevens (In Case of Emergency) mee te nemen, bijvoorbeeld door het ‘in geval van nood’ nummer in te vullen op je NTFU pasje of het in te stellen op je mobiele telefoon. We hopen natuurlijk dat het nooit nodig is, maar deze gegevens zijn zeer praktisch in geval van nood.
Ingeval van noodweer komt een eventuele afgelasting op social media kanalen te te staan.
Gedragsregels
Tijdens de (trainings-)ritten en toertochten van RTC Hengelo worden de onderstaande gedragsregels toegepast:
- Het dragen van een fietshelm is verplicht!
- Het dragen van onze clubkleding is verplicht tijdens onze trainingsritten en toertochten.
- De voorste rijders bepalen het tempo op aangeven van de wegkapitein.
- De voorste rijders geven duidelijk en tijdig de richting aan.
- De gehele groep houdt zich aan de verkeersregels.
- Geef op smalle wegen auto’s de gelegenheid in te halen en te passeren.
- Dus achter elkaar gaan fietsen.
- Na het aflossen zo snel mogelijk weer aansluiten of invoegen.
- Tijdens het fietsen de handen bij de remmen en niet bovenop het stuur! Hierdoor kun je indien nodig sneller reageren. Natuurlijk geldt dat er nooit met losse handen gefietst wordt.
- Blijf beleefd tegen medeweggebruikers.
- Bij ongemak zoals bijvoorbeeld een lekke band stopt de hele groep en wacht tot er weer gestart kan worden. Zorg dat je op een veilige plaats staat.
- De volgende signalen worden gebruikt en moeten in het peloton worden doorgegeven:
- Stoppen: De voorste rijders geven een stopteken met de arm (arm omhoog en stil) en roepen STOP.
- Linksaf: De voorste rijders geven tijdig (100 m vooraf) de richting aan met de arm (arm naar links uitsteken) en roepen LINKS.
- Rechtsaf: De voorste rijders geven tijdig (100 m vooraf) de richting aan met de arm (arm naar rechts uitsteken) en roepen RECHTS.
- Bij onoverzichtelijke kruisingen of splitsingen rechtdoor, geen armsignaal maar roepen DOOR.
- Auto/obstakel rechts van de weg: De voorste rijders geven met hun rechterarm aan dat je ruimte moet maken (arm naar achteren en teken met hand naar links) en roepen VOOR.
- Auto/obstakel links van de weg: De voorste rijders geven met hun linkerarm aan dat je ruimte moet maken (arm naar achteren en teken met hand naar rechts) en roepen TEGEN.
- Obstakels op de weg (gaten, paaltjes, takken, paardenstront, enz.): De voorste rijders geven met linker- of rechterarm aan (arm naar beneden en met hand zwaaiende beweging heen en weer) dat je ruimte moet maken en roepen LET OP.
- Auto komt van achteren: De achterste rijders roepen AUTO ACHTER.
- (Het is ook altijd goed om aan te geven of de auto een aanhanger heeft)
- Pech of lek: Als het je overkomt of je ziet het van een ander, roep je PECH of LEK. Doorrijden naar een veilige plek bijvoorbeeld inrit of berm.
- Bij twijfel, rijd altijd langzaam door en sla niet abrupt af naar links of rechts.
- Rem nooit plotseling, alleen in noodgevallen.
- Kom je in de berm, probeer nooit terug te sturen maar rem zachtjes af en probeer pas bij stilstand weer op de weg te komen.
Aspirant-leden
Voor aspirant-leden werken we met een buddysysteem. De coördinator van de trainingscommissie schat, in overleg met het aspirant-lid, de meest geschikte trainingsgroep in. De wegkapitein van deze groep wordt geïnformeerd over het meerijden van het aspirant-lid. Hij zal deze tijdens de trainingsavond opvangen en koppelen aan een buddy, een groepsrijder die de nieuweling begeleidt tijdens de trainingsrit.
Aspirant-leden mogen 4 weken lang meerijden met een groep, waarna men lid kan worden van RTC Hengelo. Rijders die (na de bedoelde 4 weken) mee rijden zonder lid te worden, worden door de wegkapitein hierop aangesproken. Tevens wordt dit gemeld aan het bestuur (via de secretaris en/of de coördinator trainingscommissie).